Wat u moet weten over intermitterende katheterisatie met SCI

Heeft u een dwarslaesie (SCI) en adviseert uw zorgprofessional om een sonde te gebruiken, dan volgt hier basisinformatie over de productkeuze.

man-in-wheelchair-outdoors-petting-his-dog-what-you-should-know-about-catheterization-with-SCI

Kom meer te weten over katheterkeuzes.

Na uw SCI zal uw zorgteam u helpen bepalen of u in staat bent om uw blaas regelmatig en volledig zelfstandig te legen. Als uw blaas niet in staat is zich zelfstandig volledig te legen, heeft u mogelijk een katheter nodig. Een katheter is een klein hol buisje dat in de blaas wordt ingebracht om de urine te draineren.

Er zijn twee basistypes van katheterisatie. Als de katheter bedoeld is om uren, dagen of langer in de blaas te blijven, dan wordt dit een verblijfskatheter genoemd. Als de katheter wordt ingebracht om de blaas te legen en vervolgens wordt verwijderd, dan wordt deze techniek intermitterende katheterisatie (IC) genoemd. Een mannelijke uitwendige katheter is een derde optie uitsluitend voor mannen.

Intermitterende katheterisatie*

Als uw blaas niet goed wordt geleegd, zorgt intermitterende katheterisatie ervoor dat uw blaas en nieren goed functioneren. Het helpt ook complicaties te voorkomen. Het is belangrijk om te leren hoe en waar de intermitterende katheter wordt ingebracht. Een professioneel zorgverlener zal u dat aanleren. U moet in staat zijn uw urethra te bereiken (aan de eikel van de penis bij mannen en vooraan de vagina bij vrouwen) en de katheter te kunnen manipuleren.

Sommige vrouwen kunnen hun eigen urethra niet zien, dus het op de tast of met gebruik van een spiegel zelf katheteriseren komt vaak voor. Als u niet in staat bent uzelf te katheteriseren, kan een getrainde zorgverlener of familielid worden geleerd om te helpen met intermitterende katheterisatie.

Nog een aantal feiten:

  • Als uw blaas helemaal geen urine draineert moet u mogelijk vier tot zes keer per dag zelf katheteriseren. Als uw blaas zich niet volledig leegt door urineren moet u mogelijk een tot vier keer per dag katheteriseren. Volg de aanbevolen richtlijnen van uw professionele zorgverlener.
  • De IC-benodigdheden kunnen discreet in een zak of tas worden gedragen
  • U kunt de urine draineren via de katheter en in het toilet of urinoir, of in een wegwerpzak. U kunt ook een gesloten IC-systeem dat beschikt over een geïntegreerde opvangzak
  • Intermitterende katheterisatie kan worden aangeleerd aan iedereen, ongeacht de leeftijd
  • Intermitterende katheters zijn beschikbaar in een aantal verschillende ontwerpen, waaronder ongecoat, met hydrofiele coating, niet-hydrofiele coating en met glijmiddel behandeld

 

Verblijfskatheters

Als u niet in staat bent een katheter in te brengen en te verwijderen om uw blaas te legen, kan een verblijfskatheter een mogelijke oplossing zijn voor u. Een verblijfskatheter bevindt zich in de blaas als een opblaasbare ballon en zorgt voor continue drainage van de urine. Langdurige verblijfskatheters worden eenmaal per maand vervangen of zoals aanbevolen door uw professioneel zorgverlener.

Alle verblijfskatheters hebben een opvangzak nodig. Er zijn twee types: een beenzakje en een grote drainagezak. Een beenzak wordt discreet onder de broek of rok vastgemaakt en wordt eenvoudig in het toilet geleegd. Een grote drainagezak wordt 's nachts gebruikt en wordt doorgaans aan de bedleuning of het frame gehangen.

Alle verblijfskatheters hebben risico's op complicaties. Deze bespreekt u best met uw zorgteam. Ze omvatten urineweginfecties (UTI´s), urethraletsels, blaasstenen of bloed in de urine.

Uitwendige katheters voor mannen

Er is ook een ander type katheter genaamd een mannelijke uitwendige katheter. Deze is speciaal voor mannen ontwikkeld die urinelekkage uit de penis hebben. Deze katheter is als een condoom en wordt aangebracht op de schacht van de penis. Deze wordt discreet onder de kleding gedragen en verbonden met een beenzak of een opvangzak naast het bed.

Welke katheter is het best voor u?

Beslissen welk type katheter te gebruiken kan verwarrend zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat elk type katheter is ontwikkeld om blaascontrole makkelijk te maken op basis van uw unieke letsels, omstandigheden en behoeften. Uw zorgteam kan u helpen om uw keuze te beperken tot de katheter die vermoedelijk het best voor u zal werken.

 

*Voordat u een intermitterende katheter gebruikt, dient u de gebruiksinstructies te lezen voor informatie over het bedoelde gebruik, de contra-indicaties, waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en instructies.