UWI-preventietips voor vrouwen

Vrouwen hebben om verschillende redenen vaker urineweginfecties (UWI's) dan mannen, en katheterisatie kan het risico vergroten. Lees hier wat vrouwen kunnen doen om UWI's te voorkomen.

5 Reasons Exercise is the Best Medicine

Tips om urineweginfecties bij vrouwen te voorkomen

Als vrouw weet u het waarschijnlijk al wel, urineweginfecties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Verschillende factoren dragen hieraan bij, zoals de vrouwelijke anatomie, seksuele activiteit, het gebruik van hygiëneproducten en de menopauze. En als u een katheter gebruikt, verhoogt dat ook uw risico op een UWI.

Als een infectie zich beperkt tot de blaas, kan dit pijnlijk en vervelend zijn. Maar er kunnen ernstige gezondheidsrisico's ontstaan als een urineweginfectie zich uitbreidt naar de nieren. Hieronder beschrijven we de risicofactoren samen met een aantal maatregelen die u kunt nemen om urineweginfecties te voorkomen.

De vrouwelijke anatomie en UWI's

Een van de redenen dat vrouwen vaker een urineweginfectie hebben dan mannen is gelegen in de anatomie: met name de locatie van hun urinewegen en de lengte van de plasbuis zijn bepalend. De plasbuis van een vrouw is veel korter dan die van een man en ligt dicht bij de vagina en de anus waardoor de kans groter is dat bacteriën de plasbuis binnendringen en een infectie veroorzaken. Om UWI's te voorkomen, moet u na het plassen en na een stoelgang van voren naar achteren schoonvegen. Dit kan helpen voorkomen dat bacteriën zich vanuit de anus naar de vagina en urethra verspreiden.

Andere factoren die bijdragen aan UWI's bij vrouwen

Naast de eerder genoemde anatomische aspecten zijn er nog drie specifieke factoren die UWI’s bij vrouwen kunnen veroorzaken: seksuele activiteit, gebruik van hygiëneproducten en de menopauze.

Seksuele activiteit – Veel vrouwen krijgen UWI's na vaginale geslachtsgemeenschap. Dat komt doordat de beweging van penetratie bacteriën van de anus of vagina in de urinebuis kan duwen. Hieronder volgen enkele tips om dit te voorkomen:

  • Reinig uw perineum (d.w.z. het gebied dat zich uitstrekt van uw anus tot uw vulva) onmiddellijk na geslachtsgemeenschap
  • Vermijd zaaddodende glijmiddelen, aangezien deze de normale vaginale en urethrale flora (d.w.z. de “goede” soort bacteriën) kunnen veranderen
  • Plas onmiddellijk na het vrijen om mogelijk schadelijke bacteriën weg te spoelen
  • Als u een pessarium gebruikt, overweeg dan een andere anticonceptiemethode aangezien een pessarium kan bijdragen aan groei van bacteriën.

Gebruik van vrouwelijke hygiëneproducten. Als u menstrueert zijn maandverband en tampons een plek waar bacteriën heel gemakkelijk kunnen gedijen. Zorg ervoor dat u uw tampon minstens om de vier uur vervangt, afhankelijk van uw menstruatie, en draag hem niet 's nachts. Maandverband zou idealiter ook elke 4 tot 6 uur moeten worden vervangen.

Overgang– Tijdens de overgang zijn er veel factoren die uw risico op een urineweginfectie kunnen vergroten. Uw blaas kan minder krachtig samentrekken en moeilijker volledig te legen zijn, waardoor bacteriën kunnen gedijen. Bovendien verandert de pH-waarde van uw vagina omdat de oestrogeenproductie daalt. Dit kan de balans van bacteriën en gisten in  vagina verstoren, waardoor de kans op infecties toeneemt. Ten slotte kunnen uw vaginale wanden dunner worden. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes die een voedingsbodem kunnen zijn voor bacteriën. Hieronder enkele tips voor vrouwen na de overgang die kunnen helpen bij het voorkomen van urineweginfecties:

  • Probeer elke keer dat u plast uw blaas zo volledig mogelijk te legen
  • Overweeg om vaginale oestrogeentherapie met uw arts te bespreken
  • Gebruik royale hoeveelheden niet-zaaddodend glijmiddel tijdens seks

Kathetergebruik en urineweginfecties

Het gebruik van een katheter verhoogt het risico op UWI's nog meer. Volg de instructies van uw zorgverlener als het gaat om hygiëne en het inbrengen van de katheter. Hieronder enkele algemene richtlijnen die urineweginfecties helpen voorkomen bij vrouwen die een katheter gebruiken:

  • Houd uw vaginale gebied en perineum goed schoon
  • Was uw handen minstens 20 seconden voordat u gaat katheteriseren
  • Raak de katheter en de katheter tip niet aan; overweeg een no-touch katheter met een beschermende inbrengtip en sleeve te gebruiken

Als u de symptomen van een urineweginfectie heeft of als u last heeft van terugkerende infecties, maak dan een afspraak met de dokter en vraag dan ook om aanvullende preventieve maatregelen die op u zijn afgestemd.