4 veelgehoorde mythes over convexe huidplaten

Een convexe huidplaat kan lekkage en huidproblemen helpen voorkomen. Helaas kunnen misverstanden over convexiteit stomadragers ervan weerhouden dit te gaan gebruiken

4 mythes over convexe huidplaten en de feiten.

Door: Terri Cobb, BSN, RN, CWOCN

Bij een convexe opvangsysteem duidt 'convex' de vorm aan van de achterkant van de huidplaat, waar deze tegen de huid zit. Een convexe huidplaat is niet recht, maar gebogen of koepelvormig. Het gebruik van een geïntegreerde convexe huidplaat wordt vaak aangeduid als 'convexiteit toevoegen' aan een opvangsysteem. Deze convexiteit zorgt voor een zachte druk op de buik, waardoor de stoma verder uitsteekt. Zo komt de output rechtstreeks in het zakje terecht, in plaats van onder de huidplaat (wat lekkage kan veroorzaken).

Belangrijke redenen om convexiteit te gebruiken, zijn het voorkomen van lekkage en de huidproblemen die daardoor ontstaan, en om ervoor zorgen dat het opvangsysteem minder vaak vervangen hoeft te worden. Als uw routine of lichaamsgewicht is veranderd, kan het nodig zijn om een nieuwe convexe huidplaat te gaan gebruiken.

ost_14706_new_image_flat_skin_barrier_flextend_front_0012_225w 

 

Vlakke huidplaat
15803 Rear no Film with Strips_0007_225w 

 

Convexe huidplaat
 

Hieronder enkele mythes of misvattingen over het gebruik van convexiteit:

  1. Alle convexiteit is hetzelfde

    De convexiteit moet worden bepaald en aangepast aan uw specifieke stoma en lichaamsbouw. Er zijn twee hoofdtypen convexiteit: soft en hard. Soft convexe is flexibel en past zich aan uw lichaam aan terwijl u beweegt. Harde convexiteit is rigide en biedt stevige ondersteuning rond uw stoma om deze te helpen uitsteken. In de meeste gevallen worden soft convexe huidplaten gebruikt op een stevigere buik en zijn stevige convexe huidplaten meer geschikt voor een zachtere buik. Iemand kan een slechte ervaring hebben met convexiteit, en er later achter komen dat hij of zij het verkeerde type voor zijn of haar stoma, lichaamsbouw of output had. Het is belangrijk om te weten dat de opening van een convexe huidplaat zich dicht bij de stoma moet bevinden om de stoma te helpen uitsteken. Hierdoor wordt ook de kans op lekkage verkleind.

  2. Een convexe huidplaat zit niet prettig of doet zelfs pijn

    Als uw convexe huidplaat pijn of ongemak veroorzaakt, hebt u niet het juiste type convexiteit. Overweeg om, op basis van uw behoeften en in overleg met een professionele zorgverlener, een aantal van de vele beschikbare convexe huidplaten uit te proberen om te kijken of die wel goed zitten. Het belang van het aanpakken van lekkage moet zwaarder wegen dan de angst om iets anders te proberen. De gezondheid van de huid rond uw stoma is een soort barometer: als uw huid er goed uitziet en u geen lekkage heeft, weet u dat u het juiste type stomahuidplaat gebruikt voor een goede pasvorm.

  3. Ik moet wachten voordat ik convexiteit kan gebruiken

    U hoeft niet een bepaalde tijd te wachten voordat u een convexe huidplaat gaat gebruiken. Elke persoon is anders. Bij sommige mensen kan het nodig zijn om meteen na de operatie convexiteit toe te voegen, terwijl dat bij anderen helemaal niet hoeft. Er is geen vaste regel en het hangt af van het type stoma dat u heeft en hoe goed deze uitsteekt. Als uw buik zacht genoeg is, kunt u er meteen mee beginnen. Nogmaals, het is belangrijk om lekkage te voorkomen en de huid rond uw stoma gezond te houden; convexiteit uitproberen kan beide doelen helpen bereiken.

  4. Als mijn stoma op gelijk niveau ligt met mijn huid, heb ik een convexe huidplaat nodig

    In de meeste gevallen is dit waar, maar de keuze voor een type convexiteit kan afhangen van uw stoma-output. Er zijn altijd uitzonderingen en iedereen heeft andere ervaringen. Iemand die bijvoorbeeld een colostomie heeft met vaste ontlasting en een regelmatige stoelgang, hoeft mogelijk geen convexiteit te gebruiken, zelfs als de stoma op gelijk niveau met de huid ligt. Dat is omdat het onwaarschijnlijk is dat vaste ontlasting onder de huidplaat terechtkomt. Bij een meer vloeibare output daarentegen is er een grotere kans op lekkage.

Overweeg eens om een convexe stomahuidplaat te proberen om te kijken of deze helpt lekkage en huidproblemen te voorkomen en de draagtijd van uw opvangsysteem te verlengen (oftewel hoe lang u uw huidplaat kunt dragen voordat deze niet goed meer werkt). Convexe huidplaten zijn verkrijgbaar als voorgestanste of op maat te knippen opties en worden vergoed door de meeste verzekeringen. Een stomaverpleegkundige kan u helpen bepalen welk soort convexiteit voor u geschikt is en wanneer u deze moet gebruiken.


Terri Cobb behaalde in 1991 haar diploma voor verpleegkundige en werd in 2011 gecertificeerd als wond-, stoma- en continentieverpleegkundige. Tegenwoordig werkt ze bij de Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio (VS), waar ze onder andere verantwoordelijk is voor de zorg voor stomapatiënten van alle leeftijden, van pasgeborenen tot ouderen. Terri ondersteunt patiënten in alle fasen van het proces, van vóór de operatie tot meteen daarna en de nazorg.
Financiële kennisgeving: Terri ontving een vergoeding van Hollister Incorporated voor haar bijdragen aan dit artikel.