Bekijk onze productcatalogus en vraag een gratis staal aan.
Bekijk onze productcatalogus en vraag een gratis staal aan.
De eerste huidplaat met ceramide, om de peristomale huid gezond te houden.
Lees Verder100% No Touch-bescherming, wat je ook aanraakt, niets raakt de VaPro™ -katheter
Lees VerderZie hoe wij een goede rentmeester van de hulpbronnen van de aarde zijn
Lees verderOm u zo goed mogelijk te adviseren hebben wij onderstaand de vragen opgelijst die ons het vaakst gesteld worden.
Uiteraard kan u ons steeds contacteren indien u bijkomende vragen zou hebben. U kan hiervoor per email terecht op hollistercontact@hollister.com. Telefonisch kan u ons bereiken op het nummer 0800 90 626.
- U wisselt uw materiaal te vaak.
- U gebruikt materiaal dat niet geschikt is voor u en/of uw stoma.
- U knipt de huidplaat niet correct uit: let erop dat de opening de vorm en grootte van uw stoma respecteert (u mag maximaal 1 à 2mm afwijken).
- Lekkage: gebruik in dat geval Adapt pasta, waarmee u een afdichtende ring legt rond de stoma. Paste zorgt hierdoor voor extra bescherming. Indien de huid gevoelig is, kies dan voor een Adapt beschermring , die geen alcohol bevat.
- Een allergie (indien de huid rood en beschadigd is): om deze diagnose te bevestigen kan u een stukje van de huidplaat kleven op een andere plaats op de buik, weg van de stoma. Slechts indien de huid onder dit stukje plaat dezelfde reactie vertoont kan men spreken van een allergie.
- Een te bruuske verandering in omgeving of voeding (reis, dieet...). Gebruik in geen geval een ontsmettend middel. Reinig met water en dep zachtjes droog. Beweeg niet onmiddellijk na uw verzorging (10 à 15 min), zodat uw materiaal goed kan aanhechten.
Q: Mag ik in zwemmen met mijn stomamateriaal?
R: JA.
Uw zakje is voorzien van een AF300 filter, die beschermd is en dus verhindert dat er water in uw zakje zou lopen. Indien u naar zee gaat is het niet nodig uw materiaal nadien te veranderen. Indien u in een zwembad gaat zwemmen, dan moet u er wel rekening mee houden dat chloor de kleefstof van de huidplaat kan aantasten. Indien u merkt dat hij wit verkleurt kan u best het materiaal vernieuwen.
Q: Hoe ga ik om met stoelgang of urine die tijdens de verzorging naar buiten komt?
R: Doe uw verzorging bij voorkeur ‘s ochtends, voor het ontbijt, of wanneer de productie beperkt is. U kan eventueel ook een tandheelkundige tampon of een dubbelgeplooid compresje gebruiken om uw stoma tijdelijk af te dichten.
- Het te groot of te klein uitknippen van de huidplaat: pas de grootte van de opening aan. U kan een stomameetkaartje of meetinstrument gebruiken om uw stoma te meten.
- Stoma in nabijheid van een rib, heupbeen, huidplooi, litteken, putje of andere onregelmatigheid: gebruik pasta om af te dichten en om oneffenheden op te vullen. Gebruik indien nodig een convex systeem.
- Onaangepast materiaal (bvb een gesloten zakje voor vloeibare stoelgang) of een te lange draagtijd.
- Vochtige huid: de huid moet na het reinigen steeds goed droog gedept worden vooraleer het nieuwe materiaal aan te brengen.
- Te veel pasta: pasta moet uitgesmeerd worden met een nate vinger en aangebracht worden onmiddellijk rond de stoma.
V: Hoe vaak moet ik mijn opvangzakje legen?
R: Iedereen heeft zijn eigen unieke dagelijkse schema. Het type stoma dat u heeft en de hoeveelheid stoelgang of urine beïnvloeden de vraag hoe vaak het nodig is om uw opvangzakje te legen. Het is het beste om uw opvangzakje regelmatig over de hele dag verspreid te ledigen en het niet te vol te laten komen.
V: Ik gebruik al vanaf mijn operatie dezelfde stomaproducten. Moet ik iets nieuws proberen?
R: Misschien. De eisen die u stelt aan een opvangsysteem, kunnen in de loop van de tijd zijn veranderd. Uw stoma of de contouren van uw lichaam zijn misschien veranderd, misschien beweegt u meer of zijn uw voorkeuren veranderd. U kunt nu, bijvoorbeeld, een huidplaat dragen die kleiner is, een voorgeknipte huiplaat gebruiken of kiezen voor een ondoorzichtig zakje. Daarnaast wordt steeds meer vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van stomaproducten, zowel in materialen als in ontwerp. Er is een scala aan nieuwe producten die u kunt proberen en die kunnen bijdragen aan uw gevoel van comfort en vertrouwen. Hollister levert een stomameetkaartje om u te helpen de juiste maat van de stoma te bepalen. U kunt ook stalen aanvragen van onze stomazorgproducten.
V: Ik wil graag een pastaring proberen. Hoe moet ik deze aanbrengen?
R: Het is gemakkelijker om de ring eerst op de huidplaat van het opvangsysteem te bevestigen, voordat u die op de huid bevestigt. Zo wordt de ring niet vuil wanneer de stoma stoelgang of urine produceert. U kan er ook voor kiezen de ring rond de stoma te plaatsen vooraleer u het materiaal aanbrengt, omdat hij zo makkelijker aan te passen en te plaatsen is. Voor meer informatie over onze pastaringen kan u best de pagina hulpmiddelen van Hollister Stomazorg bekijken.
V: Welk zakje is geschikt voor welke soort stoma?
R: Gesloten zakje: colostoma
Ledigbaar zakje: ileostoma of colostoma met vloeibare stoelgang
Urozakje: urostoma
Q : Wanneer moet een 1-delig systeem gewisseld worden?
R : Gesloten zakje: 2 keer per dag
Ledigbaar zakje: elke dag
Urostomazakje: elke 1,5 dagen
Q : Wanneer moet een 2-delig systeem gewisseld worden?
R : De huidplaat dient om de 2 à 3 dagen verwisseld te worden. Het zakje dient verwisseld te worden wanneer nodig (zie indicaties voor 1-delig systeem).
Q : Indien de gassen niet uit het zakje kunnen, mag ik dan een gat maken in de filter?
R : Dit is afgeraden, omdat er zo lekkage van stoelgang via de filter kan ontstaan. Het is verstandiger het zakje te wisselen of, indien er echt te veel gassen zijn, te kiezen voor een Maxi zakje. Dit kan soms het probleem oplossen. Ook een 2-delig systeem, waarbij u het zakje even van de plaat losmaakt, kan een oplossing zijn.
Q : Bestaan er zakjes die minder geluid maken?
R : De beige modellen zijn sowieso geluidsarmer dan de transparante zakjes, waarbij het ritselen van het plastic en flatulentie meer hoorbaar is. Voor mensen met een colostoma zijn de QuietWear zakjes een goede keuze.
Q : Ik heb een urostoma en zou graag meer opvangcapaciteit hebben overdag. Wat kan ik doen?
R : Gebruik een dagzak van 500 of 800 ml, die u met een beenzakhouder aan het been kan vastmaken.
Q : De pasta die ik aanbreng zorgt er soms voor dat mijn materiaal los komt. Wat moet ik doen?
R : Pasta moet met een vochtige vinger uitgesmeerd worden onmiddellijk rond de stoma. Wanneer er een te dikke laag aangebracht wordt kan dit het loskomen van het materiaal veroorzaken.
Q : Ik ben zwanger en heb een stoma. Is er speciaal materiaal beschikbaar?
R : Neen, want het volume stoelgang of urine blijft gelijk. Het volstaat de huidplaat aan te passen wanneer uw buik ronder wordt.
Q : Ik heb sinds kort een stoma. Hoeveel stock moet ik voorzien?
R : Denk eraan een doosje reserve te houden, zodat u uw materiaal eens vaker kan veranderen indien dat nodig mocht zijn.
Q : Ik gebruik een nachtzak. Moet ik deze elke nacht verwisselen?
R : Neen, u heeft recht op een nieuwe zak om de 4,5 dagen. Spoel de nachtzak na elk gebruik.
Woorden die u wellicht bent tegengekomen, eenvoudig en duidelijk uitgelegd.
Candidiasis
Een schimmelinfectie waarvan bekend is dat deze ernstige jeuk veroorzaakt. Candidiasis kan optreden
Ceramide
Een natuurlijke component van de menselijke huid die de cellen van de hoornlaag verbindt, zodat deze een waterbestendige beschermlaag vormen. Dit helpt vochtverlies voorkomen en voorkomt zo een beschadigde of droge huid.
CeraPlus huidbeschermer
Een huidbeschermer geschikt voor een langere draagtijd, met alle basiskenmerken van een huidbeschermer (kleefkracht, absorptie en erosiebestendigheid). Bevat ceramide.
Colon conduit
Een soort urine-derivatie die niet gebruikelijk is. Het principe is hetzelfde als de constructie van een bricker, alleen wordt er een segment van de dikke darm (niet de dunne darm) gebruikt om de urine af te voeren uit het lichaam.
Colostoma
Een stoma (chirurgisch gecreëerde opening) in een deel van de dikke darm.
ComfortWear bekleding (zakje)
Deze bekleding zorgt voor een zachte laag tussen de film van het zakje en de huid.
Convexe huidplaat
Heeft een bolle vorm. Kan worden gebruikt wanneer de stoma zich onder het huidniveau bevindt. De huidplaat heeft een vorm die de buik rond de stoma dieper indrukt.
Dermatitis
Ook bekend als allergische of irriterende dermatitis, kan leiden tot aanhoudende peristomale jeuk. Irriterende dermatitis kan worden veroorzaakt door chemicaliën (bijv. in zeep, lotions, enz.) die de huid irriteren. Het kan ook voorkomen wanneer de huid wordt blootgesteld aan output. Allergische dermatitis wordt veroorzaakt door een reactie op een specifiek irriterend product of allergeen.
Draagtijd
De draagtijd is de tijd die een product kan worden gedragen voordat het defect raakt. De draagtijd varieert sterk op basis van verschillende factoren.
Dubbelloops stoma
Een stoma waarbij twee verschillende stoma's ontstaan die op twee plaatsen in de buikwand naar buiten worden gebracht.
Filter
Laat gas zonder geur uit het opvangzakje ontsnappen
Flextend huidplaat
Een huidplaat die is ontworpen met het oog op duurzaamheid en bestendigheid tegen urine. Flextend is een voorbeeld van een huidplaat voor langere draagtijd.
FlexWear-huidplaat
Een huidplaat die is bedoeld om meerdere dagen te dragen. Een FlexWear huidplaat is resistenter dan een SoftFlex huidplaat.
FormaFlex-huidplaat
Een huidplaat die kan worden gevormd om deze aan te passen aan de grootte en de vorm van de stoma zonder dat er een schaar nodig is. Deze optie is beschikbaar binnen het Conform 2-gamma (tweedelig).
Gesloten zakje
Een zakje zonder opening aan de onderkant. Snel en eenvoudig weg te gooien. Het moet worden verwijderd om te worden geledigd.
Geur-barrière zakje
Een geurbarrièrezakje is zeer goed bestand tegen het doorlaten van geuren door de film van eht zakje. De kwaliteit van de geurbarrière verhoogt het vertrouwen bij het dragen van een zakje.
Gordel
Een elastische riem die het mogelijk maakt om materiaal op zijn plaats te houden.
Huidirritatie veroorzaakt door vocht (PMASD)
Blootstelling van de huid aan de output, met als gevolg ontsteking en erosie van de huid.
Ileal conduit (Bricker)
Een stoma (chirurgisch gecreëerde opening) in het laatste deel van de dunne darm.
Ileoanale pouch
Ook wel bekend als een KOck-pouch of continent stoma. Nadat de dikke darm is verwijderd, wordt de dunne darm gebruikt om een reservoir te creëren dat in het bekken wordt geplaatst en met de anus wordt verbonden. Een tijdelijke ileostoma is vaak nodig terwijl het reservoir geneest.
Ileostoma
Een stoma (chirurgisch gecreëerde opening) in het laatste deel van de dunne darm.
Irrigatie
Een procedure die soms wordt gebruikt door personen met een colostoma om het legen van de darm te controleren. Deze is niet geschikt voor alle colostomadragers en vereist speciale apparatuur en instructie door een ervaren zorgverlener.
Ledigbaar zakje
Een zakje met een opening aan het uiteinde. Een geïntegreerde sluiting wordt gebruikt om het opvangzakje af te sluiten, totdat dit geledigd kan worden.
Lock 'n Roll-sluiting
Geïntegreerd systeem voor het sluiten van ledigbare opvangzakjes. Maakt gebruik van in elkaar grijpende bevestigingen van kunststof, voor een hermetische sluiting. Is beschikbaar voor ledigbare opvangzakjes van het type Conform 2 en Moderma Flex.
Loop Stoma
Een stoma waarbij zowel de stroomopwaartse als stroomafwaartse openingen van de darm door dezelfde plaats in de buikwand naar buiten worden gebracht.
Lucht ondoorlaatbaar opvangzakje
Een lucht ondoorlaatbaar opvangzakje laat geen lucht ontsnappen door de folie. De kwaliteit van de lucht ondoorlaatbaarheid verhoogt het vertrouwen tijdens het dragen van een opvangzakje.
MARSI (Medical Adhesive-Related Skin Injury)
Huidletsel veroorzaakt door het gebruik van medische kleefstoffen.
Meetkaartje
Een meetinstrument waarmee u de grootte van uw stoma kunt meten, zodat uw huidplaat goed aangepast kan worden. Dit instrument laat u ook toe om te weten of uw stoma van grootte verandert.
Op maat te knippen huidplaat
Een huidplaat die kan worden aangepast aan de benodigde grootte en vorm. Ideaal voor stoma's die niet rond zijn of stoma's die nog steeds van vorm veranderen.
Parastomal Hernia
Protrusion of the intestine through the abdominal muscles around the stoma.
Perineale wonde
Een wond die in je perineum zit, het gebied tussen de anus en scrotum voor mannen en het gebied tussen de anus en de vulva voor vrouwen. Het geneest van binnenuit.
Peristomale huidirritatie (PSC)
De peristomale huid is de huid rondom de stoma, waaopr de huidplaat wordt aangebracht. Deze huid is gemakkelijk geïrriteerd en het is belangrijk om de toestand ervan in de gaten te houden.
Pruritus
Peristomale beschadiging van de huid door blootstelling van de huid aan vocht (o.a. overmatig transpireren / de output van de stoma), resulterend in ontsteking en erosie van de huid.
Ring
De plastic ring in een tweedelig opvangsysteem die wordt gebruikt om de huidplaat en het opvangzakje aan elkaar te koppelen.
SoftFlex huidplaat
Deze huidplaat zorgt voor zachte hechting op de huid. Hij is ontworpen om huidbeschadiging door frequente wissels tegen te gaan en kan dagelijks (of vaker) worden vervangen.
Stoma
Een chirurgisch gecreëerde opening die verbonden is met het spijsverteringsstelsel of de urinewegen. De stoma is roze en vochtig en is gevoelloos.
Urostoma
Een chirurgisch gecreëerde opening in de urinewegen; voert de urine en soms ook het slijm af.
Urostomazakje
Opvangzakjes met een kraantje, zodat de urine snel en eenvoudig kan worden afgevoerd.
Vlakke huidplaat
Kan worden gebruikt wanneer de stoma boven het huidniveau uit komt.
Vlottende ring
Type ring aanwezig op de huidbeschermer van een Hollister tweedelig opvangsysteem, die het mogelijk maakt om de vingers onder de ring te plaatsen bij het aanbrengen van het opvangzakje.
Voorgeknipte huidplaat
Een huidplaat die al op maat is gemaakt.
Zwevende flens
Type flens voor de huidplak dat wordt aangetroffen op tweedelige opvangsystemen van Hollister waarbij u uw vingers onder de flens van de huidplak kunt plaatsen bij het aanbrengen van het opvangzakje.
1e huidbeschermer met ceramide, een formule die helpt de peristomale huid gezond te houden.
Of u nu patiënt, verzorger of professioneel zorgverlener bent, als u vragen heeft over Hollister producten of services, helpen wij u graag.
De verstrekte informatie is geen medisch advies en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van uw eigen arts of andere zorgverlener.
Als u een medische noodsituatie ervaart, schakel een arts in. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing voor informatie over het beoogde gebruik, contra-indicaties, waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en instructies.
Loading content...
MediaModalLoadingErrorMessage
U verlaat nu de website van Hollister Incorporated en gaat naar een website die niet door ons wordt geëxploiteerd. Hollister Incorporated is niet verantwoordelijk voor de inhoud of de beschikbaarheid van gekoppelde sites. Houd er a.u.b. rekening mee dat gekoppelde sites een andere beveiligings- en/of privacybeleid kunnen hebben.